alles over acne
home
oorzaken
voeding
natuurgeneeskunde
antibiotica
hormonen
uitwendig
zonlicht
supplementen
links
echinacea
 
Hormonen
Mannelijke hormonen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van acné. Door de werking van mannelijke hormonen tegen te gaan kan het ontstaan van acné worden tegengewerkt. De hormoonpil Diane-35 bestaat uit een oestrogeen en progestageen hormoon. De progestagene stof in Diane-35 zorgt ervoor dat de talgklieren minder gevoelig worden voor de werking van de mannelijke hormonen. Zo wordt de overmatige productie van talg afgeremd. Ook voor vrouwen met ongewenste haargroei door te veel androgene hormonen kan Diane-35 voorgeschreven worden. De pil Yasmin heeft een vergelijkbaar effect als Diane-35 en kan ook voorgeschreven worden door de huisarts. Een behandeling met Diane-35 werkt meestal erg goed bij acné.

Voor mannen is Diane-35 niet geschikt, omdat de pil de geslachtshormonen bij mannen nadelig beïnvloedt. Niet alleen de talgproductie wordt afgeremd, maar ook de vruchtbaarheid (de vorming van zaadcellen wordt tegengegaan) en de geslachtsdrift zal verminderen. Misschien dat er in de toekomst anti-adrogeen werkende middelen voor uitwendig en plaatselijk gebruik worden ontwikkeld voor mannen.

Er zijn wel risico's verbonden aan het langdurig slikken van Diane-35. Anticonceptiepillen verstoren het hormonale evenwicht en kunnen gevaarlijke bijwerkingen hebben, zoals een verzwakte leverfunctie en stolselvorming in het bloed. Andere mogelijke bijwerkingen van anticonceptiepillen zijn hoofdpijn, misselijkheid, vocht vasthouden en depressies. Een te hoog oestrogeenniveau kan leiden tot een te zwakke schildklierfunctie. Een natuurlijk alternatief is Vitex Agnus Castus (Monnikspeper). Agnus Castus bevat fyto-progesteron. Vooral vrouwen met acné door hormoonschommelingen kunnen baat hebben bij dit middel. Agnus castus stimuleert de functie van de hypofyse en brengt zo de vrouwelijke hormonale cyclus in evenwicht. Ook klachten die samenhangen met het Premenstrueel Syndroom, zoals pijnlijke en gevoelige borsten, hoofdpijn en vochtophoping, kunnen met Agnus castus behandeld worden.

Vrouwen die in verwachting zijn, kunnen meer last hebben van acné dan tevoren het geval was. Dat geldt vooral voor vrouwen die in de dagen voor de menstruatie meer last hebben van acné en een vette huid of vet haar. Bij acné tijdens de zwangerschap gaat het meestal om een tijdelijk probleem.
Diane-35