e-mail home fotoalbum tuinbezoekers tuintips links


Campanula - KlokjesbloemCampanula Garganica

Campanula's zijn er in verschillende soorten en maten. Het zijn sterke, niet veel eisende, vaste planten voor een plek in de zon of half schaduw. Ze groeien en bloeien het beste in matig bemeste, vochtige, goed doorlatende grond.

De lage soorten zijn zeer geschikt voor rand beplanting, rotstuinen, hangmanden en muurspleten. De hoge soorten hebben vaak wat steun nodig.

De bloemen hebben de vorm van een klok, bel of ster. De bloemkleur is meestal blauw of paars, maar er zijn ook soorten met witte of roze bloemen. Het zijn dankbare planten, die meestal een lange periode bloeien.

Vermeerderen
Campanula's kunnen in het voorjaar gezaaid worden, maar komen meestal uit zelfgewonnen zaad, niet soortecht terug. Veel campanula's zaaien zichzelf uit. Voor soortechte planten kunnen campanula's het beste in het voor- of najaar worden gedeeld.

Campanula lactiflora

Campanula lactiflora vormt brede pollen.
Van juni tot september verschijnen, aan 90 tot 120 cm hoge bloemstengels met smalle bladeren, pluimen met klokvormige, lilablauwe bloemen. Als de bloeistengels na de bloei worden afgeknipt, vormen zich zijscheuten die eind herfst bloeien.

De bloemen van Campanula lactiflora 'Pritchard's Variety' zijn paarsblauw, circa 60 cm hoog. Campanula lactiflora 'Loddon Anna' bloeit zacht lilaroze.


Campanula lactiflora 'Pritchard's Variety'Campanula carpatica 'Alba'
Campanula carpatica - Karpatenklokje

Deze soort vormt pollen, die zich langzaam uitbreiden.
Van juni tot september verschijnen aan 20 cm hoge bloemstengels, naar boven gerichte, circa 3-4 cm brede, komvormige, blauwe of witte bloemen. Verlangt een zonnige, niet te natte standplaats. Goede plant voor een borderrand.

Campanula carpatica 'Alba' en 'White Star' bloeien wit,
'Isabel' zacht lilapaars. 'Blue Clips' en 'White Clips' zijn een compacte soort.

Campanula poscharskyana

Aan de 30 tot 50 cm lange, kruipende bloemstengels verschijnen van juni tot september, licht blauwe stervormige bloemen. Hoogte circa 20 cm. Deze campanula wordt vaak toegepast als bodembedekker of hangend over muurtjes.
Op een plek in de halfschaduw bloeit de plant langer.

Campanula poscharskyana 'E.H.Frost' bloeit wit
en 'Stella' lilablauw.


Campanula poscharskyanaCampanula portenschlagiana
Campanula portenschlagiana
syn. Campanula muralis

Een 15 cm hoge, groenblijvende vaste plant.
Zacht paarse bloemen, aan korte bloemstengels, bloeien van juni tot september. Goede bodembedekker en zeer rijkbloeiend. Groeit het beste in de halfschaduw en niet te natte grond. Ook geschikt voor rotstuinen en muurspleten

Campanula portenschlagiana 'Birch Hybrid' bloeit lilablauw.

Campanula garganica
Een circa 20 cm hoge, compacte, vaste plant. Kruipende bloemstengels met zacht blauwe, stervormige bloemen, van juni tot augustus. Geschikt als randplant, en voor het opvullen van spleten in stapelmuren of bestrating.

Campanula Garganica 'W.H.Paine' groeit meer omhoog en heeft blauwe bloemen met een wit hart. Een leuke plant voor in de rotstuin is de circa 10 cm hoge Campanula garganica 'Hirsuta', met klein blad en kleine stervormige licht paarse bloemen.

Campanula persicifolia - Perzikbladklokje
Een rozetvormende vaste plant met grote, knikkende, lilablauwe of witte, komvormige bloemen, aan circa 80 tot 90 cm hoge bloemstengels. Bloeitijd juni t/m augustus. Door verwelkte bloemen meteen van de bloemstengels te verwijderen wordt de bloei verlengd.

Campanula persicifolia 'Boule de Neige' en 'Fleur de Neige' hebben gevulde witte bloemen.Campanula glomerata
Campanula glomerata
Kluwenklokje


Paarsblauwe of witte bloemen bloeien van mei tot juli, in ronde tuilen, op 25 tot 40 cm hoge stengels. Knip de uitgebloeide stengels af, voor een nabloei.

Campanula glomerata 'Superba' wordt 60 cm hoog.


Campanula glomerata 'Alba'

Er zijn ook Kluwenklokjes met gevulde bloemen.

Campanula medium - MariŽtteklokje
Grote opvallende klokvormige bloemen, met omgeslagen rand, in blauw, wit, roze en pasteltinten, circa 90 cm hoog. De dwergsoorten worden niet hoger dan 60 cm. Bloeit gedurende een lange periode. Er zijn ook gevulde soorten. Meestal als een- of tweejarige gekweekt, door zelf te zaaien. Zaden zijn vaak alleen in gemengde kleuren te koop.
Op de volgende 2 links zijn zaden te bestellen: enkele klokjes  -  dubbele klokjes

Campanula pyramidalis
Een kortlevende vaste plant, vaak gekweekt als tweejarige. Hoge aren met blauwe of witte klokvormige bloemen, 120-150 cm hoog, boven een piramide van hartvormige grondstandige bladeren.
 


 Verder op deze
website:TuintipsPlanten

Astrantia

Stokesia laevis

Rozen

Pioenroos

Clematis

Vlinderstruik

Blauweregen

Ceanothus

Hibiscus

Hortensia

Bloembollen

meer planten op
de homepagina


TuinbezoekersVogels

 


Padden & kikkers


Campanula
persicifolia
 

© Lavendel
2000-2009