e-mail home fotoalbum tuinbezoekers tuintips links


Ceanothus - Amerikaanse sering

Yankee Point

Ceanothus griseus 'Yankee Point'

Ceanothussen behoren tot mijn favoriete tuinplanten. Het zijn krachtig groeiende struiken, vaak wintergroen, die niet geheel winterhard zijn. De meeste soorten verdragen op een beschutte plaats zo'n 10 (in een kuip) tot 15 graden (in de volle grond) vorst. Sommige soorten kunnen bij 8 tot 10 graden vorst vorstschade aan het blad oplopen of kaal worden maar lopen in het voorjaar weer uit. Je kunt ze ook in een ruime kuip zetten.

Ik heb een Ceanothus 'Yankee Point' als leiplant tegen de schutting staan. Na de bloei in april en mei krijgt de plant in juni een flinke snoeibeurt. In de zomer kort ik de nieuwe scheuten regelmatig in om de struik compact te houden.Een voorbeeld van een Ceanothus die als leiplant wordt toegepast.

De meeste Ceanothussoorten komen uit CaliforniŽ en worden in het wild ca. 10 tot 15 jaar oud, maar in de tuin wordt een goed onderhouden en regelmatig gesnoeide struik veel ouder. De struiken worden in Amerika "California Lilac's" genoemd.

Snoeien
De groenblijvende Ceanothus bloeit op hout van het vorige jaar en moet daarom na de bloei gesnoeid worden. De bloei is afhankelijk van de soort vroeg in het voorjaar/midden zomer.

Tot de groenblijvende ceanothussen behoren o.a.: C. Blue Diamond, C. arboreus Trewithen Blue, C. Concha, C. thyrsiflorus Repens, C. Puget Blue, C. Blue Mound, C. thyrsiflorus Skylark, C. Victoria en C. griseus Yankee Point.

threwithen blue & repens

Ceanothus arboreus 'Trewithen Blue'  (foto links)
Krachtig groeiende struik met grote bladeren en grote korenblauwe bloemtuilen.

Ceanothus thyrsiflorus 'Repens'  (foto rechts)
Compacte struik met kleine blaadjes en zacht blauwe bloemen.

Er zijn ook Ceanothussen met witte of roze bloemen. Ceanothus x pallidus 'Perle Rose' bloeit roze. Ceanothus americanus en Ceanothus rigidus 'Snowball' bloeien wit.

henry defossť Bladverliezende Ceanothussen

Bladverliezende Ceanothussen, hoewel het blad in zachte winters vaak aan de struik blijft zitten, zoals Ceanothus x delilianus 'Gloire de Versailles' en 'Henry Defossé' (foto rechts), bloeien in juli, augustus en september op hout van hetzelfde jaar en moeten vroeg in het voorjaar gesnoeid worden.

Vermeerderen
Ceanothussen worden vermeerderd via zomerstek, na de bloeiperiode wanneer de stek enigszins verhout is of via zaaien. Meer informatie hierover kun je vinden op onderstaande link.

Aanbevolen link: "Sortiment Ceanothus leent zich voor succesvolle toekomst". Een artikel uit De Boomkwekerij met informatie over de verzorging, vermeerderen en een lijst met aanbevolen cultivars.

henry defossť
Ceanothus x delilianus Henry Defossé


 

 
Ceanothus links

Kwekerij Esveld

Ceanothussen

 


Verder op deze
website:TuintipsPlanten

Rozen

Vlinderstruik

Clematis

Blauweregen

Stokesia laevis

Pioenroos

Hibiscus

Hydrangea

Ooievaarsbek

Astrantia

Bloembollen

meer planten op
de homepagina


TuinbezoekersVogels

 


Padden & kikkers

 


Insecten


 

© Lavendel
2000-2009