e-mail home fotoalbum tuinbezoekers tuintips links


Paeonia - Pioenrozen

pioen

Paeonia lactiflora 'Sarah Bernhardt'

Pioenrozen houden van goede, vochthoudende grond, het liefst kleihoudend. Ze geven de voorkeur aan een standplaats met enkele uren zon. Een flinke gift beendermeel na de bloei in juli en gedroogde koemest vroeg in het voorjaar, wordt ieder jaar beloond met een rijke bloei in juni. De beste planttijd is het najaar, in oktober.

Vermeerderen
Rooi in het najaar, of vroege voorjaar de oude pioen op. Oude stukken van de pioen verwijderen en jonge gezonde stukken opnieuw planten. Let wel op dat er aan de dikke, vlezige worteldelen wat knoppen (groeipunten) zitten. Een kaal stuk wortel loopt niet meer uit. Kort tenslotte alle wortels in tot circa 10 cm. Plant altijd zo, dat de nieuwe knoppen niet dieper dan circa 3 of 4 cm onder de grond zitten. Als je de pioen te diep plant, bloeit de plant slecht, of helemaal niet. De ontwikkeling naar een pioen met veel, en grote bloemen, duurt minstens drie jaar. Laat de pioen jaren vast op zijn plek staan.


Sorbet

Pageant

Charlie's White

Paeonia Lactiflora-hybriden - Chinese pioenroos
De meeste Lactiflora-hybriden worden tussen de 80 en 100 cm hoog. De bloeitijd is, afhankelijk van de soort, in juni of juli. Chinese pioenrozen zijn er met enkele, gevulde en halfgevulde bloemen, in verschillende tinten rood, roze, wit en geel.

Enkele bekende lactiflora-hybriden zijn: Sarah Bernardt, grote gevulde, roze bloemen, Duchesse de Nemours, grote gevulde, roomwitte bloemen, Dr. Alexander Fleming, gevulde, donker rozerode bloemen, Karl Rosenfield half gevulde, donker karmijnrode bloemen met goudgele meeldraden en Shirley Temple, gevulde bloemen, die bij het open gaan, van zacht roze naar wit verkleuren.


Hope

Jan van Leeuwen

Coral Charm

Starlight

Mons Jules Elie
Yellow Heaven


Pioenrozenkwekerijen
De volgende pioenkwekerijen hebben een grote collectie pioenrozen, die via hun webshop te bestellen zijn: Pioenkweker > Peonia  -  Pioenkweker > Warmerdam Paeonia  en
Pioenkweker > Pioenroosnoord


Paeonia officinalis - Boerenpioen
paeonia officinalis Deze 60-70 cm hoge pioen bloeit in mei-juni met enkele, of gevulde bloemen, in rood, roze en wit. De gevulde, zware bloemen moeten gesteund worden. Het frisgroene blad blijft de hele zomer mooi.

Gevuldbloemige zijn o.a. Rubra Plena, rode bloemen, Alba Plena, witte bloemen, Rosea Plena met diep roze bloemen, en China Rose, met zalmroze bloemen.

 


 Pioen links

Peony Society


Verder op deze
website:Tuintips

Astrantia

Campanula

Stokesia laevis

Rozen

Clematis

Hortensia

Hibiscus

Blauweregen

Ceanothus

Vlinderstruik

Bloembollen

meer planten op
de homepagina


TuinbezoekersVogels

 


Padden & kikkers


 

© Lavendel
2000-2010