e-mail home fotoalbum tuinbezoekers tuintips links


Buddleja - Vlinderstruik - Herfstsering

dagpauwoog

Buddleja davidii White Profusion

Een vlinderstruik, ook wel herfstsering genoemd, is niet bepaald de meest geschikte plant voor een kleine tuin. Maar wel ideaal als je snel een grote struik in een verder nog kale tuin wilt. Een vlinderstruik kan in een tuinseizoen tot circa twee meter hoog en breed uitgroeien.

distelvlinderOmdat de andere planten en struiken inmiddels ook al een aardig formaat hebben stond hij in de weg. Ik kon maar moeilijk afstand van hem doen omdat hij veel bezoekers naar de tuin lokt. (zie de foto's) Ik heb de struik toen maar naar een hoek verbannen achter een andere struik. Drie dikke rechte takken op circa 180 cm hoogte afgezaagd en alle onderste zijtakken verwijderd. De afgelopen zomer is daar een kruin ingegroeid, die ik door regelmatig snoeien compact hield. Het resultaat was wel aardig. Hij heeft tot in november gebloeid. De bloemen waren wel minder groot.

Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en de struik staat nog steeds in de hoek van de tuin. Ieder jaar in maart snoei ik de hele kruin eruit zodat ik 3 kale stammen overhou. Na enkele weken snoei ik van de nieuw uitgelopen takken in de kruin de toppen eruit tot 40 - 50 cm hoogte, zodat deze weer gaan vertakken. Alle uitlopers aan de stammen worden direct verwijderd. Zie het resultaat op onderstaande foto.Mijn vlinderstruik-boom

Een vlinderstruik groeit in iedere normale tuingrond en staat het liefst op een warme plek in de volle zon.

Vlinderstruiken snoeien
Door de struik in het voorjaar tot circa 30 - 40 cm terug te snoeien krijg je een mooie volle struik met grote bloempluimen. Pas snoeien als gevaar voor nachtvorst is geweken. Regelmatig uitgebloeide bloempluimen verwijderen verlengd de bloei.

Vlinderstruiken van het type Buddleja globosa, Buddleja alternifolia en Buddleja colvilei bloeien op knoppen die het voorgaande jaar zijn gevormd. Deze struiken bloeien eerder dan de andere soorten en worden na de bloei gesnoeid in juli-aug.


Buddleja globosa

Buddleja davidii soorten
Er zijn verschillende soorten vlinderstruiken, maar niet alle soorten zijn winterhard.
Buddleja davidii is wel redelijk winterhard.

White Profusion - lange pluimen met witte bloemen en goudgeel oog
Pink Delight - lange pluimen met felroze bloemen
Empire Blue - paarsblauw met oranje oog
Black Knight - donkerpaars
Cardinal - paarsroze
Harlequin - een bontbladige vlinderstruik met paarse bloemenBuddleja x weyeriana 'Honeycomb'   


Buddleja davidii 'Pink Delight'

Onderstaande Buddleja davidii soorten blijven lager en zijn daarom geschikter voor een kleine tuin. Het worden circa 150 cm hoge struiken met smal, grijs blad en sierlijke dunne takken. Ook deze ieder voorjaar terugsnoeien.

Buddleja davidii 'Nanho Blue' - lila
Buddleja davidii 'Nanho Purple' - paars
Buddleja davidii 'Nanho White' - witBuddleja davidii 'Harlequin' is een bontbladige vlinderstruik


 

 
Buddleja links

Kwekerij Esveld

 


Verder op deze
website:
TuintipsPlanten

Rozen

Campanula

Astrantia

Stokesia laevis

Clematis

Blauweregen

Ceanothus

Hibiscus

Hydrangea

Pioenroos

Ooievaarsbek

Bloembollen

meer planten op
de homepagina


TuinbezoekersVogels

 


Padden & kikkers

 


Insecten

 


 

© Lavendel
2000-2011