space space
paneel
logo Nefit
logo Remeha
logo Stelrad
logo Vaillant

Onderhoud wasmachine

Verleng de levensduur van uw wasmachine

Wasautomaten hebben een gemiddelde levensduur van zo ongeveer 2500 wasbeurten. Hierna gaan de sommige onderdelen slijtage vertonen met uitval als gevolg. U kunt echter met een aantal simpele maatregelen een hoop ellende besparen. De levensduur van een wasautomaat is mede afhankelijk van het gebruik. De meeste fabrikanten beschouwen een gebruik van 5 á 6 wasbeurten per week als gemiddeld. Wast u méér, dan kan dat de levensduur beïnvloeden. Ook het onderhoud en de plaats waar de wasautomaat staat is van invloed op de levensduur. Daarnaast heeft ieder merk haar eigen maatstaven aangaande de kwaliteit van de gebruikte materialen. Vaak wordt er door de goedkopere merken, onder de druk van een lage prijs, gekozen voor een goedkopere afwerking en kwaliteit materialen.

De eerste keer dat u uw wasautomaat gaat gebruiken

Als u het apparaat zelf aansluit lees dan eerst de instructies van de fabrikant en verwijder alle transportbeveiligingen van het apparaat. Vanuit de fabriek zit er altijd water en een vetsubstantie in de wasautomaat om het uitdrogen van de onderdelen zoals slangen en pompen tijdens de opslag en het transport te voorkomen. De eerste keer dat u de wasautomaat gaat gebruiken is het raadzaam om de wasautomaat te vullen met een paar oude handdoeken of iets dergelijks en een compleet programma op 90 graden (met zeeppoeder) af te laten werken. Op deze wijze is uw wasautomaat schoon en klaar voor gebruik.

Gebruik de kookfunktie

De meeste wasautomaten kunnen het water tot 90 of 95 graden verwarmen. Door regelmatig een "kookwas" te draaien voorkomt u het aanslibben van overtollig waspoeder in de kuip, slangen en filters van het apparaat. Essentiele onderdelen zoals waterafdichtingen blijven dan schoon en behouden de afdichtende eigenschap. Zodra er vuilresten tussen deze onderdelen komen gaat er water lekken naar onderdelen die hierdoor kapot kunnen gaan zoals kogellagers, motoren en elektronica. Wasautomaten met een beladingsautomaat kunt u het beste even vullen met bijv. wat oude handdoeken omdat dit soort wasautomaten anders geen compleet programma afwerken.

Soda

Als onderhoudsbeurt voor uw wasmachine kunt u een kopje huishoudsoda in de trommel leegmaken en hierna een kookwasprogramma (zonder wasgoed draaien en uiteraard zonder voorwas). Aangekoekte vuilresten, wasmiddelresten en schimmels zullen hierdoor losgeweekt en verwijderd worden.

Zeepmiddelgebruik

Indien u vaak wisselt van het merk zeepmiddel kan het voorkomen dat u ongewenste wasresultaten krijgt. Door de chemische reactie van de verschillende zeepmiddelen in de wasautomaat kan er "zeepluis" in de wasautomaat ontstaan. Dit is vaak het eerst zichtbaar aan donkere plekken in de rubberen afdichtingsmanchetten van het apparaat en/of een onaangename geur rondom de wasautomaat. U mag rustig van merk waspoeder wisselen maar al te vaak kan problemen geven.

Poeder in de zeepbak of vloeibaar in een bolletje?

Dat mag u geheel zelf beslissen. Als u echter zeeppoeder rechtstreeks in de trommel gooit kan het voorkomen dat dit poeder niet juist en/of geheel op wil lossen in het water, met slechte resultaten als gevolg. Gooi nooit vloeibaar in de zeepbak, tenzij de fabrikant aangeeft dat er een speciale voorziening hiervoor in de zeepbak is getroffen waardoor het vloeibare middel niet gelijk wegloopt. Gebruik anders een zgn "bolletje". Volg altijd de instructies van de fabrikant (zie uw gebruiksaanwijzing) op aangaande de hoeveelheid te gebruiken zeepmiddel. In veel gevallen kunt u wat minder doseren.

Autowas

Voor een optimale bescherming van de buitenzijde van de wasautomaat kunt u éénmaal per jaar het apparaat in de autowas zetten. Deze waslaag stoot vocht en vuil af en voorkomt de aantasting van de laklaag.

Beperk lawaai

Wasautomaten hebben een zware taak. Staat u wel eens stil bij het gewicht van nat wasgoed? Probeer maar eens een volle trommel nat wasgoed te verplaatsen, dit weegt al snel een kilo of 15 of meer. Uw wasautomaat kan dit doorgaans gemakkelijk aan door de stevige constructie.

De onderdelen die het meest te verduren krijgen zijn de schokbrekers van de wasmachine. Als deze versleten zijn merkt u dit aan een zwaar, stampend geluid en ook kan de wasmachine van zijn plaats verschuiven. De schokbrekers zijn erg belangrijk voor het balanceren van het gewicht en er kan veel meer defect raken als de schokbrekers versleten zijn. Zo heeft Miele een hele serie wasautomaten waarbij er krassen op het deurglas ontstaan doordat de trommel tegen het deurglas aanslaat als de schokbrekers versleten zijn. In een erger geval kan ook de motorbesturing defect raken en zal de machine niet meer draaien.

Belangrijk is dat de wasmachine goed stevig staat op een vlakke ondergrond, anders gaat de wasmachine lawaai maken. De meeste mensen denken gelijk aan waterpas plaatsen, wat echter belangrijker is, is dat het gewicht van de machine goed verdeeld is over de vier pootjes. Tevens dat de contramoer goed aangedraaid is zodat de stelpootjes geen speling meer hebben. Daarbij komt dat de ondergrond geen beweging mag geven. Een planken vloer bijvoorbeeld is vaak ongeschikt omdat de planken tijdens centrifugeren toch inveren. Dit gaat ten koste van de stijfheid van de constructie van de wasautomaat met als gevolg veel lawaai en vroegtijdig slijtage van de wasmachine. Ook gaan onderdelen sneller los zitten door de overmatige trillingen.

Uiteraard altijd oppassen met overbelading, dit hoort u snel genoeg aan het geluid, doe de trommel niet te vol. U moet de achterwand van de trommel nog kunnen zien, dan weet u dat de trommel niet te vol zit.

Pomp problemen bij wasmachines

Het meest voorkomende probleem bij de wasautomaat is dat de wasmachine het water niet afvoert. De wasmachine maakt dan vaak vreemde geluiden en gaat niet meer verder met het programma. U kunt dit echter vaak eenvoudig zelf verhelpen.

Controleer de waterafvoerpomp van de wasautomaat regelmatig

Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van uw wasautomaat voor de plaats en het reinigen van het pompfilter. Bij de meeste wasautomaten zit het pompfilter aan de voorzijde, achter een klepje of een plint. Draai het filter los en verwijder de eventuele aanwezige pluizen, muntstukken, knopen e.d. Sommige (vaak goedkopere) wasautomaten hebben geen pluizenfilter. U dient dan de slang van de pompmotor los te maken om te controleren of er een verstopping of blokkade in de slang of pomp aanwezig is.

Als eerste zorgt u dat de wasmachine stroomvrij is, dus stekker eruit of trekschakelaar uit. Zorg dat u de wasmachine eerst leegmaakt. Dit kunt u doen door het filter voorzichtig los en vast te draaien zodat u gedoseerd telkens een hoeveel water af kunt tappen. Als u een waterstofzuiger heeft kunt u hiermee snel de trommel leeg zuigen. Hierna controleert u of er niets in het pomphuis is gekomen (b.v. een knoop, muntstuk, haarbandjes etc). Controleer of de pompvleugel vrij kan rond bewegen.

Aan de binnenzijde van de wasautomaat gaat er een slang van de kuip naar de pomp, vaak komt hier ook van alles in terecht zoals bh-beugels, muntjes en spullen uit broekzakken. Als deze slang verstopt zit, moet de machine even open gemaakt worden.

Als er te veel speling op het asje van de pompvleugel zit en deze ook heen en weer kan bewegen is het tijd voor een nieuwe afvoerpomp. Bij de meeste wasmachine's kunt u een universele afvoerpomp gebruiken. Deze zit meestal met 3 kleine schroefjes vast en vervangen is een klus van hooguit 30 minuten.

Wasmachine blijft in programma hangen

Als de machine in het programma blijft hangen en niet meer vanzelf verder gaat kan dit komen door verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaak is problemen met de waterafvoer. Controleer of de afvoerslang niet verstopt zit met vuil water. Soms is er iets anders aan de hand. Mogelijk zijn de koolborstels van de motor versleten. U kunt dit testen door te na te gaan of de trommel draait op een los centrifuge programma. Wanneer de trommel niet of schokkerig draait zullen waarschijnlijk de koolborstels versleten zijn.

Wat ook kan is dat het verwarmingssysteem defect is en er een nieuw element of thermostaat geplaatst moet worden. U test eenvoudig zelf door te voelen aan het raam van de wasmachine warm wordt voor het toestel stil valt.

Programmaonderbreking

In groot huishoudelijke apparaten wordt steeds meer electronica gebruikt. Indien u een lopend programma heeft onderbroken is het meestal noodzaak om de wasautomaat weer in de neutrale stand te zetten alvorens een programma (opnieuw) op te starten. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van de wasautomaat voor meer details. Voor apparaten die met een draai(programma)knop werken is het vaak voldoende om deze minstens een keer geheel rond te draaien alvorens opnieuw op te starten.

Wasmachine maakt ratelende geluiden

Als de wasmachine ratelende geluiden maakt kan dat verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is een bh-beugel tussen de trommel en kuip. De scherpe beugel gaat door de kleine gaatjes van de trommel en blijft tussen het verwarmingselement klem zitten. Hierbij raakt de de beugel ook vaak de trommel zodat er een ratelend geluid ontstaat. Om dit te controleren schijnt u met een zaklamp door de gaatjes onder in de trommel terwijl u de trommel heen en weer beweegt, zo kunt u zien of er een bh beugel klem zit.

U voelt stroom bij aanraking van de machine

Wasautomaten zijn elektrische apparaten waarbij een juiste aansluiting erg belangrijk is. Als u een tinteling of stroom voelt bij aanraking van de wasmachine is er iets mis met de aansluiting. Er is dan waarschijnlijk geen aarde aanwezig op de elektrische aansluiting. Er wordt nogal eens makkelijk gedacht dat aarde van de wasmachine niet noodzakelijk is. Erg gevaarlijk want zonder juist aangesloten aarde zal er altijd 110 volt op metalen delen van de wasmachine staan. Als u natte voeten heeft en de machine aanraakt kunt u dus onder stroom komen te staan! Pas dus altijd op in dit geval en laat een meting doen, dit kan eenvoudig door met een multimeter de spanning tussen een goede aarde, bijv. kale waterleiding of radiator, en het metaal van de wasmachine te meten.

De wasmachine wast niet schoon meer

Wasautomaten zijn apparaten die vrijwel dagelijks gebruikt worden maar vaak vrijwel geen onderhoud krijgen. Gevolg is vuile strepen in het wasgoed en stank in de trommel. De oorzaak is dat vuilresten en schimmels zich in de machine vastzetten. Dit gaat op een gegeven moment ten koste van het wasresultaat. Maak een gewoonte om minimaal 1 keer per maand een kopje soda in een lege trommel te doen en een kookwas te draaien. Ook het rubberen machet regelmatig naar voren trekken en indien nodig met een schuursponsje en wat schuurmiddel de vuiltresten verwijderen. Zo blijft de machine inwendig schoon, raken de sensoren niet vervuild en blijven rubberen afdichting vrij van vettige vuilresten.

De trommel draait niet meer

Als de trommel van de wasmachine niet meer draait en stil staat, is er vaak niet zo veel aan de hand. In de wasautomaat zit op de wasmachinemotor meestal een set koolborstels. In vrijwel alle gevallen waarbij de wasmachine trommel niet meer draait, zijn de koolborstels versleten met een stilstaande trommel tot gevolg. De koolborstels zijn twee stiften van koolstof die in een kunstof houder op de wasmachinemotor gemonteerd zitten. Als de achterplaat van de wasmachine er af is, kun je vaak heel makkelijk de motor losmaken en de koolborstels vervangen. Het kan ook voorkomen dat er een stuk wasgoed tussen de trommel en kuip is gekomen. Dit merkt u als er aan de trommel gedraait wordt en er is geen beweging in te krijgen.

Pomp van de wasmachine is kapot

Als de pomp van de wasmachine kapot is kunt u dat zelf maken. Een pomp van de wasmachine is vaak universeel passend en kost vaak maar een paar tientjes. Als de wasmachine pomp kapot is, kan het zijn dat u bij het openen van de wasmachinedeur al het water over u heen krijgt. Controleer altijd eerst een aantal andere zaken voordat u een nieuwe pomp voor de wasmachine koopt of een misschien een wasmachine monteur laat komen om de pomp te maken.

Help, ik krijg mijn was niet uit de wasautomaat!

Indien de wasautomaat kennelijk een storing vertoont met uw was nog in de wasautomaat kunt de de afvoerslang uit de afvoer halen en op de grond houden om het restwater uit de wasautomaat te laten lopen en uw wasgoed bevrijden.

Deursluitingen

Bijna alle groot huishoudelijke apparaten funktioneren alleen indien de deur of klep goed gesloten is. Een gebroken (of bijna gebroken) deurpen kan de oorzaak zijn van uw klacht. Sluit deuren en kleppen altijd met beleid en voorkom dat er kledingstukken tussen het deurslot en het apparaat terecht komt.

Garantie en service

De meeste merken verstrekken 2 jaar fabrieksgarantie met kostenloze service aan huis. In de bijgeleverde garantievoorwaarden staat precies omschreven wat er wel en niet onder de garantie valt. Wij raden u sterk af om binnen de garantieperiode zelf aan een wasautomaat te gaan "sleutelen". De fabrikant kan daarna een reparatie onder garantie weigeren.

Indien u een wasautomaat heeft aangeschaft wat is geïmporteerd uit het buitenland kan de fabrikant zich beroepen op de garantieverplichtingen van dat land. In de meeste gevallen is dat ongunstig voor u. Zo betaalt men in Duitsland al na 6 maanden voorrijdkosten en heeft u maar één jaar garantie op veel merken. Pas dus op met import!

De merken in het goedkopere prijssegment hebben vaak niet voldoende financiƫle ruimte om te investeren in een uitgebreid eigen servicenetwerk en besteden dat dan ook vaak uit aan service-contractors. Dat zijn regionale zelfstandige ondernemers die in opdracht van een merk reparaties verrichten. Deze bedrijven zijn niet gespecialiseerd in uitsluitend het betreffende merk. De grote fabrieksmerken zoals AEG, Bosch, Siemens e.d. hebben hun eigen landelijke servicedienst met eigen monteurs, speciaal intern opgeleid en regelmatig bijgeschoold.