fibromyalgie
           

 

 

 

 
Behandeling

Fibromyalgie is niet te genezen, maar de klachten kunnen verminderen met acupunctuur, reiki, homeopathie, APS-therapie, bioresonantie, Tai Chi, injecties met groeihormoon, baden met dode zeezout, infraroodcabines en goede voeding. Vooral magnesiumtabletten, vitamine B-complex, MSM, Sint Janskruid (natuurlijk antidepressivum), Ginseng en Teunisbloemolie kunnen de klachten aanzienlijk verminderen. Rhus toxicodendron D4/D6 en Gelsemium sempervirens D6 zijn homeopathische middelen die kunnen helpen bij fibromyalgie. Een klassiek homeopaat kan een middel zoeken dat bij het karakter past. Bij fibromyalgie is er vrijwel altijd sprake van een tekort aan magnesium.
Bezoek de volgende website voor uitgebreide info over mineralen en supplementen:

http://home.tiscali.nl/fibromyalgiedieet

Op regulier gebied komen de volgende middelen in aanmerking: Limptar (vermindert pijn en krampen: alleen in Duitsland verkrijgbaar), Amitryptiline (vermindert depressieve gevoelens en verbetert de slaap), antidepressiva (op voorschrift van een arts, om het sressregulerend systeem te ondersteunen: bij voorkeur middelen met norepinephrine, serotonine heropnameremmers kunnen averechts werken) en pijnstillers (paracetamol is het veiligst). Het is niet raadzaam pijnstillers uit de groep NSAID te slikken. Deze vergroten de kans op een hartinfarct en maag-darmklachten. De kans is het grootst bij Diclofenac, de meest voorgeschreven pijnstiller in Nederland. Andere bekende NSAID's zijn acetylsalicylzuur, Celebrex, Movicox, ibuprofen en naproxen (Aleve, Femex).

Het is goed om aan beweging te doen. Beweging is goed voor de schildklier, de bloedsomloop en het lymfesysteem. Een elektrische fiets is ideaal voor mensen met fibromyalgie. Lichaamsbeweging moet langzaam opgevoerd worden. Door zware sporten wordt de pijn alleen maar erger. Tai Chi is de beste vorm van beweging voor mensen met fibromyalgie. Hierbij wordt het lichaam in balans gebracht door bewegingen en ademhaling ontspannen uit te voeren, als een soort dans. Tai Chi verbetert de bloeddoorstroming, verlicht stress, verstevigt gewrichten en pezen en vergroot de spiermassa.

Om de nachtrust te bevorderen is het raadzaam een traagschuimmatras en traagschuimkussen aan te schaffen. Traagschuim werkt druk verlagend en vormt zich naar het lichaam. Een goed fytotherapeutisch middel voor slaapproblemen bij fibromyalgie is Passiflora incarnata (oertinctuur van VSM) of Passiflora complex (Vogel). Een goede nachtrust zorgt voor aanzienlijk minder pijnklachten. Dit middel werkt zowel bij in- als doorslaapstoornissen. De werking is vergelijkbaar met een benzodiazepine als diazepam. Passiflora heeft echter geen bijwerkingen. Passiflora blokkeert ook een enzym (monoamine oxidase) dat betrokken is bij depressiviteit, waardoor de stemming verbeterd wordt. Passiflora verhoogt de neurotransmitter GABA. GABA vermindert de werking van zenuwcellen, waardoor een ontspannen en angst verminderend effect optreedt. Een amethist op het hoofdkussen bevordert ook een goede nachtrust.

Mensen met fibromyalgie hebben vaak een voedselintolerantie, meestal voor koemelk en gluten. Via het KEAC (Klinisch Ecologisch Allergie Centrum) kan men bloed laten onderzoeken op voedselintoleranties. Veel klachten kunnen verminderen door glutenvrij te eten. Dat betekent dat er geen granen, zoals tarwe, gerst, spelt, rogge, haver en kamut, gegeten mogen worden. Dus ook geen griesmeel, couscous, bulgur, seitan, gort, grutten en mout. Gluten zitten niet alleen in alle soorten gewoon brood, maar ook in beschuit, crackers, gebak, koek, gewone macaroni en spaghetti. Gelukkig zijn er vervangende producten, zoals brood, crackers en macaroni van maïs, rijst of boekweit. Bitterkoekjes, rijstwafels en hazelnootgebak zijn meestal glutenvrij. Via het Voedingscentrum is een lijst van glutenvrije merkartikelen verkrijgbaar. Het is raadzaam dat aan te schaffen, want gluten zitten ook vaak in verborgen artikelen, zoals chips, Japanse mix, sausjes e.d. Gluten zitten niet in (verse) groenten en fruit. Bij natuurwinkels is meestal een groot assortiment van glutenvrije producten verkrijgbaar. Het is ook raadzaam te kijken op de webiste van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Gluten zijn de graaneiwitten in granen. Deze graaneiwitten bevatten gluten, deze zijn opgebouwd uit gluteninen en gliadinen. De gliadinen zijn verantwoordelijk voor de darmbeschadiging. Het is belangrijk veel water te drinken en stimulerende middelen als alcohol en nicotine te vermijden. Koffie kan wel gedronken worden, maar alleen als men er niet gevoelig voor is. Sommige mensen hebben baat bij koffie, voelen minder pijn. Door veel water (zonder koolzuur) te drinken verlaten afvalstoffen het lichaam. Een vegetarisch dieet met meer basen dan zuren heeft een goede invloed op fibromyalgie en alle andere reumatische aandoeningen. Basisch zijn o.a. aardappels, groenten en fruit. Zuur vormend zijn o.a. vis, vlees, kaas, eieren, noten en brood. Zie voor uitgebreide info over voeding bij fibromyalgie de volgende website:

http://home.tiscali.nl/fibromyalgiedieet

Mensen met fibromyalgie blijken gevoelig te zijn voor glutamaat en aspartaat. Aspartaat en glutamaat werken als neurotransmitters, stoffen die informatie overbrengen van zenuwcel naar zenuwcel. Te veel aspartaat of glutamaat kan leiden tot veel kalkinstroom in hersencellen. Dat geeft een overmaat aan vrije radicalen, waardoor cellen zullen sterven. Antioxidanten, zoals vitamine C, bestrijden vrije radicalen. Het is nog beter om voeding met veel glutamaat zoveel mogelijk te vermijden. Tarwe, rogge en gerst bevatten zeer veel glutamaat. Andere voedingsmiddelen met veel glutamaat zijn: kaas, bonen, soja, linzen, zaden, noten, pinda's, aspartaam, kant en klaar producten, zoals soep, sausjes en zoutjes (denk aan Japanse mix) en vlees. Rijst en maïs bevatten minder glutamaat dan tarwe, rogge en gerst, maar meer glutamaat dan aardappels. Het middel pregabaline vermindert het vrijkomen van de neurotransmitters glutamaat en noradrenaline, waardoor de pijnklachten verminderen.

Amalgaamvullingen kunnen de aandoening verergeren. Een biologische tandarts kan deze veilig vervangen door witte vullingen. Gouden kronen zijn het beste, kronen van ander materiaal kunnen allerlei aandoeningen veroorzaken en/of verergeren. Het is belangrijk regelmatig naar de tandarts en een mondhygiëniste te gaan. Veel mensen met fibromyalgie hebben last van parodontitis. Mensen met fibromyalgie zijn nu eenmaal gevoeliger voor bacteriële infecties. Parodontitis (tandvleesontsteking) wordt veroorzaakt door bacteriën. Zonder behandeling komen deze bacteriën ook in de bloedbaan. De bacteriën vormen dan plaque in de aderen, waardoor aderverkaling (atherosclerose) kan ontstaan. Een hersenbloeding en/of een hartinfarct kunnen dus het gevolg zijn van een niet behandelde parodontitis! Het is raadzaam Echinacea, een natuurlijk antibioticum, in te nemen bij bacteriële infecties.

Ophoping van fluoride wordt ook in verband gebracht met fibromyalgie. Het is raadzaam geen tandpasta met fluoride te nemen. Thee bevat ook fluoride. Deze stof kan ook in water voorkomen. Bij gebruik van kraanwater kan een waterfilter toegepast worden. Mineraalwater in flessen kan ook fluoride bevatten. Fluoride kan de schildklier vertragen. Het is dus ook oppassen met antidepressiva, zoals Prozac. Veel antidepressiva bevatten fluoride. Mensen met fibromyalgie hebben al een schildklierprobleem, het is dus niet verstandig fluor bevattende antidepressiva in te nemen. Anticonceptiva met te veel oestrogeen zijn ook niet goed voor de schildklier: oestrogenen verminderen de werking van de schildklier.

Het prikkelbare darmsyndroom gaat vaak gepaard met fibromyalgie. Meestal is fruit de boosdoener. Fruit moet bij darmproblemen niet gecombineerd worden met andere voeding, maar apart gegeten worden. Na het eten van fruit moet men minimaal een half uur wachten met het eten van ander voedsel. Er kan echter ook sprake zijn van een fructose-intolerantie bij fibromyalgie. Door het weglaten van fruit zullen de klachten aanzienlijk verminderen. Het is echt raadzaam te experimenteren met voeding bij fibromyalgie. Mensen met fibromyalgie die bekend zijn met hyperventilatie (klachten van een paniekaanval) moeten voeding met histamine vermijden, omdat histamine een aanval van hyperventilatie kan uitlokken. Histamine kan ook de hormoonhuishouding verstoren. Bij fibromyalgie kan een antihistamine, zoals Allerfre, zinvol zijn. Mensen met fibromyalgie zijn altijd wel ergens allergisch voor. Hooikoorts komt vaak voor bij fibromyalgie. Water werkt als een natuurlijk antihistamine. Pijn is vaak een teken van uitdroging. Andere natuurlijke antihistamines zijn mangosteen en rooibosthee.

Dr. Bauer uit Zwitserland opereert mensen met fibromyalgie. Op de acupunctuurpunten (de tenderpoints) ontstaan verklevingen, een opeenhoping van eiwitten. Waardoor deze verklevingen ontstaan is niet duidelijk. Waarschijnlijk ontstaan die verklevingen door het niet kunnen verteren van bepaalde eiwitten. Het is bekend dat koemelk verslijmend werkt en dat mensen met fibromyalgie koemelk moeten vermijden.
Dr. Bauer verwijdert deze verklevingen operatief.

Uit recent onderzoek blijkt dat mensen met fibromyalgie baat kunnen hebben bij injecties met groeihormoon. Groeihormoon wordt normaal in voldoende mate geproduceerd door de hypofyse en is niet alleen belangrijk voor de lengtegroei, maar ook voor de opbouw van spieren en de verbranding van vetten. Een slecht functionerende hypofyse kan veroorzaakt worden door een (goedaardige) tumor van de hypofyse, maar kan ook aangeboren zijn. De prodouctie van groeihormonen kan ook bevorderd worden door choline, dopamine en lecithine. Sint Janskruid verhoogt de aanmaak van dopamine. Dopamine bevordert de aanmaak van groeihormonen. Sint Janskruid bevordert ook de aanmaak van serotonine en T3 (schildklierhormoon). Lecithinerijke voedingsmiddelen zijn o.a. eieren (de eidooier), noten, soja en pinda's. Rijk aan choline zijn o.a. eidooiers, soja, pinda's, aardappels, bloemkool, sesamzaad en lijnzaad. Soja, pinda's, noten en zaden zijn niet raadzaam bij fibromyalgie, vanwege het hoge glutamaatgehalte. Choline en lecithine voorkomen ook dat het bloed te dik wordt en zorgen voor een gunstig cholesterolgehalte. Hoe komt het dat mensen met fibromyalgie niet tegen alcohol kunnen? Alcohol zorgt voor een extreme daling van acetylcholine. Daardoor kunnen depressieve verschijnselen verergeren bij mensen met fibromyalgie.

Dr. Dantini, zelf fibromyalgiepatiënt, ontdekte dat fibromyalgie veroorzaakt wordt door bepaalde virussen. Deze virussen veroorzaken voedselintoleranties. Vandaar dat mensen met fibromyalgie baat kunnen hebben bij een dieet. Het zijn meestal de eiwitten (vooral gluten en koemelk) die voedselintoleranties veroorzaken. Via het KEAC kan men uit laten zoeken voor welke voedingsmiddelen men intolerant is. Sint Janskruid, een natuurlijk antidepressief middel, doodt ook virussen.
Volgens dr. Roger Mazlen worden veel virussen veroorzaakt door vaccinaties. Zo werden Afrikaanse apen, die leden aan het cytomegalievirus, gebruikt voor het poliovaccin. De virussen zijn overdraagbaar op familieleden en ook op huisdieren. Ook via een bloedtransfusie kunnen de virussen doorgegeven worden. Autisme, ADHD en het syndroom van Asperger worden meestal ook veroorzaakt door vaccinaties. Deze aandoeningen kunnen ook voorkomen bij fibromyalgie.
Zie de volgende link voor uitgebreide informatie over virussen door vaccinaties:
http://www.ccid.org/stealth/interview.htm

Bij de meeste auto-immuunziektes (fibromyalgie is ook een auto-immuunziekte) spelen cytokines een rol. Cytokines zijn eiwitten die een rol spelen in de immuunafweer. Het eten van voeding die de productie van ontsteking bevorderende cytokines stimuleert moet dan verminderd worden. Cytokines bevorderend (schadelijk) zijn: vlees (behalve vis, vis vermindert de productie van cytokines = dus gunstig), zuivel (bahalve eieren), gluten, maïs, suiker, aubergines, paprika's, aardappels, tomaten, nicotine, thee (kruidenthee, zoals rooibosthee, kan wel), koffie, alcohol en bewerkte voedingsmiddelen. Cytokines verminderend (= gunstig) zijn o.a. omega 3 vetzuren (vis, walnoten, lijnzaad), curcuma, boswellia, DHEA, enzymen (o.a. bromelaïne), citruszaadextract, zoethout, duivelsklauw, selenium, propolis, glucosamine, ginkgo, progesteron (o.a. in monnikspeper), zwavelrijke voeding (uien, eieren, knoflook), verse groentes, bruine rijst, vis, Peau d'Arco en bosbessen. Cytokines spelen niet alleen een rol bij fibromyalgie, maar ook bij andere auto-immuunziektes, zoals multiple sclerose, reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn, lupus, ALS, het chronisch vermoeidheidssyndroom en astma.

Het aanpassen van de voeding is dus van groot belang bij fibromyalgie. Mensen met fibromyalgie hebben vaak ook last van een hoge bloedsuiker na koolhydraatrijke voeding. Daarom moeten mensen met fibromyalgie alleen voeding met een lage glycemische index eten. Gevoeligheid voor histamine speelt ook nog een rol. Samengevat komt het erop neer dat mensen met fibromyalgie glutenvrij, koemelkvrij, koolhydraatarm (voeding met lage glycemische index), histamine-arm en vegetarisch moeten eten om pijnvrij te zijn.

Mensen met fibromyalgie kunnen baat hebben bij lichttherapie. Deze vorm van therapie wordt ook ingezet bij seizoensgebonden depressies. Mensen met fibromyalgie merken dat hun klachten minder worden in het voorjaar en de zomer. Zodra de herfst begint, verergeren de klachten. Lichttherapie kan, op verwijzing van de huisarts, gevolgd worden bij een riagg.

Fibromyalgie komt veel meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Veel mensen met fibromyalgie hebben al op jonge leeftijd grijs haar (door een tekort aan vitamine B12 en/of een genetische factor?). Vooral vrouwen verven hun haar. Haarverf bevat echter veel chemische stoffen, deze komen in de bloedbaan en kunnen zich ophopen in bindweefsel. Blootstelling aan chemische stoffen (haarverf, verf, cosmetica, schoonmaakmiddelen, etc.) kan fibromyalgie verergeren. Naturtint, te koop bij veel reformzaken of via internet, is een haarverf op basis van natuurlijke ingrediënten en is dus minder schadelijk. Denk ook aan badschuim. Zwitsal, Neutral en Dermolin worden meestal goed verdragen.

In veel gevallen kunnen IGE-antilichamen tegen lichaamseigen hormonen aangetroffen worden bij mensen met fibromyalgie. Veel vrouwen met fibromyalgie geven aan dat hun klachten zijn begonnen na een bevalling. Verhoogde adrenaline, verlaagd cortisol en verlaagd oestrogeen worden vaak gezien. Ook het progesterongehalte blijkt vaak verlaagd te zijn. Vrouwen met fibromyalgie hadden vaak op jonge leeftijd de eerste menstruatie. Hormoontherapie kan dus nuttig zijn! Beweging zorgt voor vermindering van adrenaline. Een verlaagd cortisol geeft allergische klachten. Zoethout werkt als een natuurlijk cortisol.

Veel mensen met fibromyalgie en/of het chronisch vermoeidheidssyndroom (97%) blijken in het bezit te zijn van huisdieren en/of hebben veel contact met dieren. Hun huisdieren blijken vaak dezelfde symptomen te hebben. Bacteriële infecties, zoals stafylokokken, kunnen via contact met dieren (vooral katten, honden en paarden) overgedragen worden. Ook de kattenbak is een bron van bacteriën. Via de kattenbak kan toxoplasmose ontstaan. Het is verstandig handschoenen en een monddoekje te dragen bij het verschonen van de kattenbak. Kattengrit op basis van klont vormende klei kan ook gezondheidsproblemen geven. Kattengrit met klont vormende klei bevat bentoniet. Als een kat kattengrit met bentoniet binnenkrijgt door bijvoorbeeld hard tekeer te gaan in de kattenbak, ontstaat er volumevergroting in de darmen en longen. Bentoniet zet uit na contact met water/vloeistoffen, dat gebeurt dus ook in de darmen en longen van katten. Bentoniet kan ook de ijzeropname in de darmen blokkeren, waardoor bloedarmoede kan ontstaan. Andere ziekteverschijnselen die kunnen ontstaan door bentoniet zijn een verlaagd kaliumgehalte, spierzwakte, darmklachten en vermoeidheid. Door de blokkade in de darmen krijgen bacteriën, gisten e.d. ook meer kans. Een besmette kat kan de besmetting overdragen aan mensen. Echinaforce en Nisyleen zijn natuurlijke middelen die ingezet kunnen worden bij bacteriële infecties.
   
           
lijn