HOME
       
 

  Psoriasis is een veel voorkomende, niet-besmettelijke huidaandoening. Het is een ernstige vorm van huiduitslag, waarbij dikke schilfers dakpansgewijs op de huid liggen.

Vetzuren spelen een belangrijke rol bij psoriasis. Mensen met psoriasis kunnen vaak geen linolzuur omzetten in gamma-linoleenzuur. Linolzuur zit in omega-6 vetzuren en deze vetzuren (distelolie, zonnebloemolie, plantenmargarine, maïskiemolie, soja-olie, tarwekiemolie) zouden dan ook vermeden moeten worden door mensen met psoriasis. Omega-3 vetzuren zijn wel goed bij psoriasis (lijnzaadolie, raapzaadolie, hennepolie, walnootolie, walnoten, Omega 3 margarines, tonijn, haring, zalm, makreel, sardientjes, visoliecapsules). Gammalinoleenzuur komt van nature voor in Teunisbloemolie, zwartebessenzaadolie en borage-olie. Hiermee wordt het omzettingsproces omzeild. Teunisbloemolie is dus erg goed bij psoriasis!

Vaak is er bij psoriasis sprake van voedselallergie, meestal voor zuivel en gluten. Met name tarwe is een veroorzaker van auto-immuunziekten. Vaak wordt speltbrood wel verdragen. Psoriasis is niet besmettelijk en kan dus niet van de ene mens op de andere worden overgedragen. Wel kan de aanleg ervoor worden overgeërfd. In sommige families komen aandoeningen als psoriasis en de ziekte van Crohn veel voor. Door een bad met dode zeezout kan de huid aanzienlijk verbeteren. Rubisan zalf (VSM) vermindert schilfervorming. De huid verbetert door deze zalf na zo'n 10-20 dagen.

Een rauwkostkuur (vooral wortelsap) kan erg heilzaam zijn bij psoriasis. De eiwitvertering verloopt niet goed bij psoriasis. Het is veel belangrijker aandacht te besteden aan de voeding dan aan een uitwendige behandeling. Kalk is noodzakelijk, vooral bij psoriasis. Daarom kan het drinken van brandnetelthee erg nuttig zijn. De lever en de nieren moeten gestimuleerd worden. Berberis vulgaris D4 (VSM) / Solidago complex (Vogel) is goed voor de nieren. Carduus marianus is goed voor de lever en erg belangrijk voor een goede eiwitvertering! Ananas bevat bromelaïne, een eiwitsplitsend enzym. Het eten van verse ananas kan bijdragen aan een goede eiwitvertering.

Bij psoriasis spelen veel factoren een rol. Vaak worden ook geen suiker, dierlijke vetten en producten van witmeel verdragen. De schimmelinfectie candida kan een veroorzaker zijn van psoriasis. Candida gaat vaak samen met een te trage schildklier. Bij candida moeten suiker, alcohol, frisdranken, gist, zuivel (jonge geitenkaas en biogarde mogen wel), pinda's, bouillonblokjes, soepen/sauzen uit een pakje, zoet beleg (rijststroop mag wel), azijn, gedroogd fruit, champignons e.d. vermeden worden. Eigenlijk alles wat kan gisten! Probiotica (Yakult) zijn ook erg nuttig bij psoriasis. Een goede darmflora zorgt voor een gezonde huid!

Als homeopathisch middel is Graphites D6-D12 (VSM) een goed reinigingsmiddel bij psoriasis. Grafietzalf (VSM) kan uitwendig toegepast worden. Viola tricolor (Vogel) is een goed ondersteunend middel bij psoriasis.