Goliath vogelspin
   
(
Theraphosa blondi)

 


Familie van de Theraphosidae. De Goliath vogelspin is waarschijnlijk de grootste spin van de wereld. Het lijf is ongeveer 12 cm en met de lengte van de poten is ze Ī 28 cm. Dus zo groot als een stoeptegel. Ze hebben zeer krachtige poten. Het is een Zuid-Amerikaanse soort, ze komt daar voor in Venezuela, BraziliŽ, Suriname en Guyana. De Goliath vogelspin kan variŽren van bruin tot zwart van kleur. 

In het Engels wordt deze spin ook de "Goliath Birdeater" genoemd. Goliath is wel een kloppende naam als je naar zijn grootte kijkt, maar Birdeater klopt niet. Vroeger hadden  reizigers gezien dat deze spin een kolibrie at. Normaliter eet deze spin geen vogels. Liever eten ze kikkers, kleine slangen, kevers en andere insecten.

Vrouwtjes kunnen zo'n 6 tot 14 jaar leven. Mannetjes sterven al snel na het paren, ze worden ongeveer 3 tot 6 jaar. De beet van de goliath vogelspin is relatief ongevaarlijk, maar zijn brandharen die hij kan afschieten zijn wel heel vervelend. Ze zijn irriterend op de huid en kunnen je luchtwegen irriteren.

                                                        Soorten