Kruiden
Fruit
Thaise gerechten

 
In de Thaise keuken worden veel verschillende kruiden en specerijen gebruikt. Hier een overzicht van een aantal bekende en onbekende kruiden.


Basilicum E:Hoary Basil TH:Maeng-lak

Maeng-lak wordt ook wel Griekse basilicum genoemd, qua smaak lijkt hij het meest op de Europese soort. Wordt in de Thaise keuken rauw gegeten of gebruikt als smaakmakker en bezit ongeveer 0,7% etherische oliŽn.
Basilicum, Heilige E:Sacred Basil TH:Ka-phrao
Basilicum, Zoete E:Sweet Basil TH:Ho-ra-pha


Heilige basilicum lijkt op zoete basilicum maar heeft smallere en roodpaarse blaadjes. Ze hebben een karakteristieke, anijsachtige smaak, die tamelijk scherp smaakt (prikkerig). In Thailand wordt basilicum gebruikt in curry's, soepen, salades en in allerlei roerbakgerechten.
Chilipepers E:Chilli TH:Phrik

Een van de meeste gebruikte ingrediŽnten van de Thaise keuken zijn de fel gekleurde rode, oranje, gele en groene chilipepertjes in allerlei groottes. De kleinste chilipepertje ongeveer 2 cm (phrik chee no) groot, noemen ze "muizenkeutel", is de heetste van allemaal. Gedroogde chilipepers heten phrik chee noo haeng en gemalen chili phrik chee noo pon. De ons bekende Spaanse peper, de grootste soort, noemt men phrik chee fa.
Citroengras (Sereh) E:Lemon grass TH:Ta-khrai

Citroengras is een soort stugge rietstengel met grijsgroene bladeren en een iets verdikte onderkant en kleine worteltjes. Ze hebben een frisse citroensmaak en -geur, maar niet overdreven scherp. In de meeste roerbakgerechten, in soepen en salades wordt het kruid meegebakken of gestoofd.
Galanga E:Galanga TH:Kha

Galanga behoort tot de gemberfamilie, qua smaak is de Thaise galanga verfijnder dan de Europese soort. De wortelstok is smaller dan van gember, vaak roodbruin van buiten en gelig tot lichtbruin van binnen. De grote galanga heet in het maleis:laos.
Geelwortel (Kurkuma) E:Turmeric TH:Kha-min

Ook familie van de gember, verse geelwortel heeft een bruinachtige schil en is fel oranje van binnen. Vroeger werd in Thailand geelwortel niet alleen gebruikt om gerechten te kleuren maar werd hij ook gebruikt om de kledij van de Thaise monniken oranjegeel te kleuren.
Gember E:Ginger TH:Khing

Verse gember is een onmisbaar ingrediŽnt in veel Aziatische keukens, het heeft een doordringend citrusachtig aroma en een pittige nasmaak. Het geeft een fijn aroma aan vele gerechten, van soepen en vleesgerechten tot visgerechten.
Kaffirlimoen E:Kaffir TH:Ma-krut

De kaffirlimoen lijkt veel op de gewone limoen, maar heeft een veel bobbeligere schil, hij is droog, zuur en niet eetbaar. De blaadjes, de schil en het sap wordt als smaakmakker gebruikt in de Thaise keuken.
Knoflook E:Garlic TH:Kra-thiam

Er komt bijna geen Thaise maaltijd op tafel zonder knoflook. De Thaise knoflookbol heeft kleinere teentjes dan ons Europese soort, en wordt vaak zonder het schilletje te pellen gebruikt.
Komijn E:Cumin TH:Yi-ra

Goudbruine zaden, die op karwij of kummel lijken, maar heel andere smaak hebben. Komijn wordt heel of gemalen in vele Aziatische gerechten gebruikt.
(Geen andere naam bekend) TH:Kra-chai

Krachai is een gember soort, hij is alleen smaller en rechter van vorm dan bijvoorbeeld galanga. Hij heeft een sterk geprononceerder smaak dan gember.
Limoen E:Lime TH:Ma-nao

De Thaise limoentjes zijn veel kleiner dan de Europese soort en hun schil is veel donkerder groen. De Thaise limoentjes worden op een andere manier gebruikt in de keuken dan de kaffirlimoen vanwege zijn blaadjes en schil.
Pepper E:Pepper TH:Phrik-Thai

Voordat de Spaanse pepers in de 16de eeuw in Thailand bekend werden, werd zwarte peper gebruikt om het Thaise eten 'heet' te maken. Zelfs nu nog maakt zwarte peper een belangrijk onderdeel uit Thaise marinades, pasta's en andere smaakmakers.
Sjalotten E:Shallot TH:Hom, Hom-lek, Hom-daeng

In bijna alle Thaise gerechten kom je sjalotten tegen de Thai zijn er gul mee. De kleine roodachtige uitjes geven een fijne, iets scherpe smaak aan de roerbakgerechten en zijn onmisbaar voor wie Thais wil koken.<<< VorigeHomeVolgende >>>
© Copyright 2002, 2003 K. Balt, All Rights Reserved.